Ακρόπολη των Αθηνών: από την «Ευτέρπη» στον Ελευθέριο Βενιζέλο

Το Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος» υποδέχεται το περιοδικό «Ευτέρπη», το πρώτο ελληνικό εικονογραφημένο περιοδικό (1847), από την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων με μία δράση για μικρούς και μεγάλους.

Μέσα από μία θεματική ξενάγηση που συνδυάζει πλούσιο εποπτικό υλικό (φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής, γκραβούρες, σχέδια), κείμενα και αφήγηση, μικροί και μεγάλοι θα ταξιδέψουν στον χρόνο και θα ανακαλύψουν την Ακρόπολη, όπως απεικονίζεται σε ξυλογραφία στο εξώφυλλο του περιοδικού. Αυτή η εικόνα γίνεται αφορμή για να περιηγηθούν οι ψηφιακοί επισκέπτες στην Ακρόπολη, στο σύμβολο του πολιτισμού, από την εποχή των πρώτων περιηγητών στην Αθήνα, στην περίοδο αναστηλώσεων επί Όθωνα, μέχρι και την εποχή της τελευταίας διακυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου και της συμβολής του στις εργασίες αναστήλωσης.

Το Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος» εγκαινιάστηκε τη δεκαετία του 1980. Η συλλογή του, δωρεά των Ζαχαρία και Αντωνίου Μακατούνη, αποτελείται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, κειμήλια, έργα τέχνης και επίσημα έγγραφα που συνδέονται με τη ζωή και το έργο του Έλληνα πολιτικού. Το Μουσείο βρίσκεται στο Πάρκο Ελευθέριας, δίπλα από το Κέντρο Τεχνών του Δήμου της Αθήνας, ενώ σήμερα παραμένει κλειστό λόγω των εργασιών επανέκθεσης των συλλογών του.

Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος

Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος» Βασ. Σοφίας Πάρκο Ελευθερίας, 11521. Τηλ: 210-7224238